Påsk

Påsk

Påsken är den kristna kyrkans firande av Jesu död och uppståndelse, ett firande som sedan 300-talet är utsträckt till en hel vecka (stilla veckan) med palmsöndagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen, påskafton och påskdagen.

Påsken är inte satt till ett bestämt datum. Påskdagen infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Inom kristendomen är påsken den största högtiden under det kristna kyrkoåret.

Påsken firas oftast hemma med familjen. Hemmet pyntas med påskris som smyckas med fjädrar och dekorerade ägg. En typisk måltid under påsken innehåller kok ägg, sill och lax eller lamm. Under påsken delas det också ut påskägg fyllda med godis. Påsken är faktiskt den högtid då vi i Sverige äter mest godis per person.

I Sverige är det vanligt att barn klär ut sig till påskkärringar vid påsk. En påskkärring är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huckle. De går ofta runt och överlämnar små tecknade kort som de själva ritat; i gengäld får de godis eller någon annan mindre gåva. Att gå påskkärring är enligt gammal svensk tradition en häxa som flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen.