Elin Johansson

Taekwondostjärnan Elin Johansson friade till sin Jacob

4 september, 2017 Av Elin Johansson

Wow, många spännande, nervkittlande dagar har jag varit med om under mina 27 år. Jag menar, jag har ändå gjort mina två olympiska spel och ställt mig på taekwondomattan mitt emot mina värsta, livsfarliga, världstopprankade konkurrenter under en himla massa års tid. Ändå toppar torsdagens påhitt allt det i nervositet.

Jag friade till min fotbollsspelande pojkvän, Jacob Stephenson, på hans hemmaplan Norrvalla i Skellefteå, efter ett derby mot Morön BK, inför ca 2000 personer. Tanken slog mig för några månader sedan och i början på augusti började bitarna falla på plats.

Det har varit ett rätt tufft år för mig ekonomiskt sett då Sveriges olympiska kommitté beslutade sig för att dra in mitt stipendium efter att ha stöttat mig under åtta års tid. Det skedde utan förvarning, samtidigt som jag fortsatte min satsning utan något som helst ekonomiskt stöd. Min största oro inför frieriet var att stå tomhänt mitt på fotbollsplanen. Eftersom jag inte haft någon inkomst att skryta med hörde jag av mig till Guldfynd om ett samarbete, som en vild chansning med höga förhoppningar. Detta skedde drygt en vecka innan matchen då jag bestämt mig för att fria och nej, framförhållning har aldrig riktigt varit min grej.

Till min stora glädje fick jag det bästa tänkbara beskedet. Guldfynd svarade positivt på min förfrågan och likt ett barn som just fått sin lördagsgodispåse skuttade jag av lycka och lättnad i tre hela dagar innan jag kunde lugna ner mig.


Foto: Magnus Lindkvist

Jag och Jacob har inte varit tillsammans länge men det säger mig ingenting då känslorna slår tiden med en riktig knock out. Den här killen har vänt upp och ner på mitt sätt att se världen men också mitt sätt att se på mig själv. Han flyttade från Stockholm upp till mitt Skellefteå och hittade mig här, kanske när jag behövde honom som mest - i ett läge där jag, som ändå vill anse mig själv vara optimist i det mesta, hade tappat all tro på äkta kärlek. Det var mitt i ett omtumlande, känslosamt, högpresterande år som varvades med privata problem och vansinnig prestationsångest, som han dök upp mitt framför näsan på mig.

Kärleken växer för varje dag och jag känner känslor jag aldrig känt förut. Med honom har jag växlat upp både på personliga plan och som idrottare. Jag har andra perspektiv på mina prestationer och helt andra perspektiv på mitt välmående. Jag påstår inte att vi kan förvänta oss att andra i vår närhet ska förändra hur vi mår då det i första hand ligger på eget ansvar. Jag menar att vi ibland har den turen att rätt personer runt omkring oss får oss att vilja förbättras och ger oss den energi vi behöver för att växa och utvecklas. Är det någon person jag är redo att möta alla med- och motgångar tillsammans med i livet så är det min Jacob. Han är det bästa för mig.


Foto: Magnus Lindkvist

Han, till skillnad från mig, älskar framförhållning och planering, så chocken i hans ögon när jag gled in på fotbollsplanen går inte att beskriva med ord. Att fria till honom var dock det bästa beslutet hittills från min sida och det var min tur att uttrycka min kärlek med mer än ord och det var min tur att överraska honom.

Jag gjorde det i första hand för att jag älskar honom över allt och genom allt och för att jag vägrar vänta på att livet ska hända. Jag lever i nuet och jag vill ta vara på alla dagar jag får tillsammans med honom. Jag tänkte också att det är ett steg i rätt riktning för oss kvinnor. Istället för att sitta passivt och vänta på bättre tider kändes det klockrent för mig, som en förebild i min idrott och för kvinnor i allmänhet, att droppa ner på knä och fria till mitt livs kärlek. För i kärlek finns inga regler och kärleken är störst av allt när den är rätt och hälsosam.

Stort tack Guldfynd - för att ni gjorde detta möjligt för mig och den tacksamheten tillsammans med minnena från den kvällen ska jag bära med mig resten av livet.

Elin Johansson
En av Sveriges största stjärnor inom taekwondo